KIRJOITUKSIANI

IMG-20190720-WA0001.jpg

Mielipide: Keski-Espoo mukaan kaupungin kehittämiseen

Lukijalta

  

Nykyinen kaupunginvaltuusto on toimikautensa

alkumetreillä hyväksynyt Espoo-tarina nimisen strategian

kokouksessaan. Espoon visiossa todetaan, että kaupunki

on verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen vastuullinen ja

inhimillinen edelläkävijäkaupunki. Espoossa arki sujuu. Espoota

kehitetään sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävästi.

Kauniita sanoja.

Valitettavasti viime aikoina kaupungin kehittäminen ei ole ollut aivan Espoo-tarinan mukaista. On havaittavissa lukuisia esimerkkejä siitä, että Espoota kehitetään rikkaamman Etelä-Espoon ehdoilla ja muu kaupunki, etenkin Keski-Espoo, jää jälkeen. Kannatin kovasti metron laajentamista Helsingistä Matinkylään ja toivon, että länsimetron jatke Kivenlahteen saakka etenee aikataulun mukaisesti. Se tuo hyviä mahdollisuuksia luoda uutta toimeliaisuutta ja asutusta metroradan varteen.

Harmillista, että länsimetron takia Espoon sisäinen bussiliikenne on heikentynyt ja näyttää heikkenevän edelleen. Bussilinjoja on lakkautettu ja lyhennetty samaan aikaan, kun kaupunkiradan parannus Leppävaarasta Espoon keskukseen ei näytä etenevän. Esimerkiksi Tuomarilasta, missä itse asun, matka-ajat Tapiolaan ja esimerkiksi Jorviin ovat pitkittyneet.

Viimeisimpänä myös kesän alussa toteutettu HSL:n vyöhykeuudistus osoittaa, että Keski-Espoota ei haluta pitää mukana tässä kaupungin tasapuolisessa kehityksessä. En ymmärrä miksi muutoin Kehä III:n myötäisesti kulkevan ABC-vyöhykkeiden raja koukkaa juuri ennen Espoon keskusta Kehän sisäpuolelle.

Ymmärrän toki, että kaupungin sisäinen julkinen liikenne taitaa olla uudistuksen myötä jopa halvempaa, mutta espoolaisille tärkeä matkustaminen esimerkiksi töihin ja erilaisiin vapaa-ajan rientoihin Helsingin keskustaan on huomattavasti kalliimpaa keski-espoolaisille kuin AB-vyöhykkeen sisällä asuville kaupunkilaisille. Tämä on mielestäni vetovoimatekijä, kun mietitään Keski-Espoon alueen kehittämistä ja esimerkiksi lapsiperheiden halukkuutta muuttaa alueelle.

 

Toivon, että Espoon päättäjät ryhdistäytyvät ja ottavat myös Keski- ja Pohjois-Espoon mukaan kaupungin kehittämiseen.

Jyri Vankka

Julkaistu Länsiväylä Mielipidesivulla 22.8.2019

https://www.lansivayla.fi/paakirjoitus-mielipide/1273722